Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angol Modena Alapszínek

 Alapszínek:

 

Kék és kékfakó: a szokásos színtónusban, nem felhős, az evezőtollak fekete vagy szürke befutásúak, a farokpánt színe fekete vagy sötét. A kovácsoltaknál a szín valamivel sötétebb kék.

 

Sötét: a test színe sötétkék. A fej és a nyak erős bronzszínű, és zöld csillogású. A farok feketéskék fekete farokpánttal, az evezők belső oldala bronzszínű fekete befutással.

 

Okkersárga: a test színe szürkéssárga, sárgarézhez hasonló csillogású a nyak, a farok hamuszínű sötét farokpánttal.

Barnafakó: a fej, nyak és mell világosbarna színű, könnyű szürkés árnyalattal, a has, a farok és az evezőtollak világosbarnafakó színű, a farokpánt barna.

Khakifakó: az alapszín világossárga, a has, farok és az evezők gyakran még világosabbak, valamivel teltebb sárga a farokpánt. A kovácsoltaknál az alapszín valamivel sötétebb.

Barna-bronzpajzsos: színe miatt a barnafakó, csak még intenzívebb, a szürkés tónus sötétebb.

Domináns vörös: a fej, nyak és mell világos téglavörös könnyű szürke árnyalattal, a nyak fénylő. A has vörösesfakó, az evezők és a faroktollak világos befutásúak,a  fekete spricceltség nem hiba.

Domináns sárga: hasonló színelosztás, világos sárgában.

Vörös és sárgafakó: a szokásos színárnyalat, nem felhős a szín, az evezők és faroktollak világos befutásúak. A kovácsoltak esetében mindkét színváltozatnál valamivel sötétebb az alapszín.

Deres: a tollak vége fehér, vagy egyenletesen fehér a szegélyezettsége.

Fekete: mélyfekete, még a tollazat alsó része is. A nyak gazdagon csillogó.

Dun: egyenletes szürkésbarna, a nyakon matt fénnyel.

Barna: egyenletes csokoládébarna.

Khaki: egyenletes sárgafakó színű.

Recesszív vörös: telített barnásvörös szín, amely az egész tollazatra kiterjed.

Recesszív sárga: egyenletes aranysárga szín, amely az egész tollazatra kiterjed.

Arany: a vörös és a sárga közötti középső színárnyalat.

Andalúz: a fej és a nyak feketéskék, a test és a farok egy árnyalattal világosabb, a szárnypajzs sötétkék feketéskék szegélyezettséggel vagy anélkül. Az evezőtollak kékfakó befutásúak.

Indigó: kék alapszín, halványabb evezőtollakkal és farokpánttal, a szárnyszalagok és a kovácsoltság vöröses fekete vagy barnás árnyalatú.

Ezüst: egyenletes világosszürke színű.

Fehér: tiszta fehér (hússzínű csőr és karmok, narancsvörös szemek)

Sötét-tigristarka (mottled): a fej és a szárnypajzs egyenletesen tigristarka. A tollazat többi része egyszínű.

Tigristarka: a rajz olyan egyenletes, amilyen csak lehetséges. Az evezőtollak és a farok színes.

Tarka: a túlnyomóan fehér szín lehetőség szerint egyenletesen elosztott, az evezőtollak tarkák, a tarka farok elérésére törekedni kell.

A szárnyrajzok színei:

A fajtatipikus bronzszín vagy felhígult változata a kénsárga a szárnypajzson lehet szegélyezett, szegélyezettség nélküli, szalagos vagy kovácsolt változatban. A szegélyezettség nélkülieknél a szárnypajzs színe tiszta. A szegélyezetteknél minden toll finom szegélyezettséget mutat az alapszínben (a kékeknél ez fekete). A szalagosoknál ugyanúgy keskeny szegély van az alapszínben. Éppúgy a bronzkovácsoltaknál, a tollvégeken egy kis háromszög van a test alapszínéből. A vörös-, sárga-és barnafakóknál és ezek kovácsolt változatainál a szalagok vagy a kovácsoltság szegélyezetlen. A világos pajzsosok különböző alapszínekben fehér, szegélyezett szárnypajzzsal rendelkeznek. A világos pajzsos feketék és barnák „pityrajzúak”, a világos pajzsos vörösöknél és sárgáknál színes kézevezőkre kell törekedni. Minden szalag – mindegy, milyen színű – végigfutó, egyenletesen széles, jól ívelt, tiszta színű. A kovácsoltság egyenletes és lehetőleg éles kontúrú, nem túl teli és nem túl üres, színezése tiszta. A szegélyezettség egyenletesen vékony, az egész tollvégre kiterjedő. A színben és formában korrekt szárnyrajz nagyobb érték, mint a test alapszíne.